Selamat Datang, Ejen Dropship BCO Yang Dihormati. (SIGN IN | Register)

 Adat Resam dan Pantang Larang Suku Kaum di Sabah (L163)

RM18.00
Price in points: 18 points
Weight: 0.22 kg
9789834615642
5 pieces
+
Add to wish list

Buku Adat Resam dan Pantang Larang Suku Kaum di Sabah menghimpunkan enam suku di Sabah yang meliputi adat dan pantang larang kelahiran, perkahwinan dan kematian suku Bajau Sama, Kadazandusun, Iranun, Rungus, Bisaya dan Bonggi.

 

Adat resam dan pantang larang merupakan tradisi warisan dan kepercayaan yang menjadi amalan masyarakat. Malah adat resam dan pantang larang ini turut memberikan citra kepada sesuatu suku dan bangsa. Namun begitu, amalan mengekalkan adat resam dan pantang larang semakin berkurangan, khususnya dalam kalangan generasi muda disebabkan oleh proses pemodenan, agama dan ilmu. Atas kesedaran ini, buku ini diterbitkan sebagai wacana yang mendokumentasikan hal yang berkaitan dengan adat resam dan pantang larang suku kaum di Sabah. Pembaca akan memperoleh maklumat tentang keunikan adat resam dan pantang larang suku di Sabah yang amalannya masih tegar dalam kalangan generasi lama.

 

Buku ini boleh dijadikan sumber rujukan oleh pelajar, pensyarah, penyelidik, pembuat dasr, pegawai kerajaan dan masyarakat umum untuk memahami kepelbagaian budaya ke arah keharmonian perpaduan kaum.

 

Penerbit:
Dewan Bahasa dan Pustaka
Format:
Paperback
Halaman:
Hitam Putih & Berwarna
Muka Surat:
178 Muka Surat

 

 

BILA ORDER SAYA AKAN DIPROSES?

Order yang dibayar SELEPAS 10 AM akan diproses & dihantar pada esok hari, ISNIN - JUMAAT (hari bekerja sahaja). 

Tiada penghantaran dibuat pada hari Sabtu, Ahad & cuti umum.

 Order akan sampai ke rumah anda mengikut masa & kaedah penghantaran yang dipilih. Baca lebih lanjut untuk tahu bila anda akan menerima order yang dipesan. KLIK DI SINI

 

 
JAMINAN KAMI
 
 

 Order atau produk yang rosak akan diganti baru secara PERCUMA

 Jaminan wang dikembalikan

 Tiada caj penghantaran tambahan bagi order gantian

 Data peribadi anda dilindungi & tidak dijual kepada pihak luar