Semuanya Bermula Di Sini. (Sign In | Register)

 Asuhan Budi Menerusi Islām (Q1)

RM65.00
Price in points: 65 points
Weight: 0.73 kg
9789672422105
Out-of-stock
Add to wish list
Tajuk: Asuhan Budi Menerusi Islām
ISBN: 9789672422105 
Penerbit: Akademi Jawi Malaysia Sdn Bhd 
Penulis: Za'ba
Tahun Terbitan: 2021
Muka Surat: 373
Format: Softcover
Berat (kg): 0.73 kg
Dimensi (cm): 22.8 cm x 15.3 cm x 2.5 cm
 
Sinopsis
 
Dalam karya Asuhan Budi Menerusi Islām, Za’ba menegaskan peranan agama sebagai asas penting bagi pemantapan tingkah laku bangsa Melayu. Pada pendapat Za’ba, usaha membaiki akhlak orang Melayu perlu disandarkan pada agama kerana agama Islam menjanjikan pahala dan dosa serta balasan syurga dan neraka dan asas itu dapat menjadi dorongan orang Melayu mematuhi perintah Tuhan dan mengelakkan larangan-Nya. Untung rugi di dunia dan di akhirat dapat menjadi pertimbangan untuk seseorang memilih untuk berbuat baik atau berbuat jahat. Secara tersirat Za’ba telah menyemaikan pentingnya menolak sekularisme, iaitu pemisahan kehidupan di dunia daripada kehidupan di akhirat. Namun, berkali-kali Za’ba menegaskan peri pentingnya kekuatan pertimbangan akal dalam melaksanakan ajaran agama, bukan anutan dan amalan secara melulu, dengan pengertian pentingnya ajaran agama dipelajari dengan pemahaman yang betul dan mendalam.
 
Sejumlah 10 bab yang terkandung dalam buku ini memaparkan kupasan Za’ba untuk melaksanakan ‘asuhan budi’ bagi orang Melayu menurut pendekatan agama Islam yang benar. Bermula dengan beberapa bahasan tentang peri pentingnya menjaga kemuliaan sahsiah, seperti kewajiban kepada diri sendiri dalam ehwal diri yang zahir, harta benda dan kehidupan duniawi, Za’ba menegaskan peri pentingnya menitikberatkan kewajiban kepada diri yang batin atau diri yang hakiki, iaitu dalam ehwal didikan hati dan budi pekerti.
 
 
Buku ini merupakan edisi kedua bagi buku yang edisi pertamanya diterbitkan oleh H. M. Shah pada tahun 1958 dan diberi kata pengantar oleh Syed Nasir bin Ismail selaku Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka pada waktu itu. Menurut kata pendahuluan pengarang sendiri, Asuhan Budi Menerusi Islām ialah versi yang telah disusun semula daripada bahan ceramah bersiri dalam rancangan agama di radio, dari pertengahan bulan Julai 1951 hingga akhir bulan Januari 1953. Bahan ceramah yang tersimpan selama lima tahun itu baru pada tahun 1958 diterbitkan atas permintaan Tuan H. M. Shah.
Penerbit:
Akademi Jawi Malaysia
Format:
Paperback
Halaman:
Hitam Putih

 

 
JAMINAN KAMI
 
 

 Order atau produk yang rosak akan diganti baru secara PERCUMA

 Jaminan wang dikembalikan

 Tiada caj penghantaran tambahan bagi order gantian

 Data peribadi anda dilindungi & tidak dijual kepada pihak luar