Semuanya Bermula Di Sini. (Sign In | Register)

 Musim Bunga Pertama: Biografi Rasulullah Dari Lensa Strategi dan Politik - Kulit Keras # (L13)

RM68.00
Price in points: 68 points
Weight: 0.80 kg
9789672007524
15 pieces
+
Add to wish list
Tajuk: Musim Bunga Pertama: Biografi Rasulullah Dari Lensa Strategi dan Politik - Kulit Keras
ISBN: 9789672007524
Penerbit: Ilham Books
Penulis:Wadah Khanfar
Penterjemah: Sulhah Ramli, Lubna Abd Rahman, Arnida A. Bakar & Amani Nawi
Tahun Terbitan: 2022
Muka Surat: 404
Halaman: Hitam Putih 
Format: Hardcover
Berat (kg): 0.800
Dimensi (cm): 24.6cm x 17.5cm x 2.1cm
 
SINOPSIS
 

Pendekatan strategik Nabi Muhammad SAW telah diaplikasikan sebagai kesinambungan dalam pengurusan politik dan strategi. Berdasarkan penilaian yang tepat tentang imbangan kuasa, Baginda realistik dalam menilai keadaan dan praktikal dalam membuat perancangan serta menyelesaikan intipati permasalahan. 

Baginda bertanggungjawab sepenuhnya untuk berinteraksi dengan realiti, bertanggungjawab untuk memahami, melaksana dan menangani serta membuat keputusan. Oleh itu, Baginda menggunakan semua elemen yang diperlukan untuk menyelesaikan tugas dengan sepenuhnya, termasuk membina pakatan, mengatur tentera, mewujudkan rangkaian perisikan, memantau reaksi musuh, menghantar duta, menggunakan kuasa kelembutan penyair dan pendakwah, dan membina sistem perlembagaan serta kehakiman dan perundangan. 

Semua ini adalah dalam konteks lengkap perancangan dan tindakan manusia. Jika hasilnya tidak memuaskan, Baginda mengambil pengajaran, memperbaiki kelemahan, mengatasi kesan kesilapan, dan kemudian meneruskan perjuangan. Dunia yang kini sedang berhadapan dengan tindakan sinergi kenalurian manusia dan disokong oleh dasar-dasar manusiawi untuk mencapai matlamat tertinggi iaitu kebebasan insan.

Dalam usaha memberikan gambaran kehidupan sebelum dan selepas era nubuwah, penulis tidak membataskan diri dengan hanya merujuk sumber pensejarahan Islam semata-mata malah menggunakan hikayat-hikayat dari Byzantine serta riwayat-riwayat dari Himyar, Parsi dan Habsyah, agar pencerahan dapat diberikan dari pelbagai sudut realiti dan ekonomi yang ditangani Baginda.

Tujuan penulisan ini bukanlah untuk kita terus mendiami masa lampau, membenarkan tindak-tanduk dan sikap, sebaliknya membina kaedah epistemologi dan penyelarasan secara sempurna untuk mewujudkan kesedaran politik dan strategik tentang realiti kontemporari.

 

Penerbit:
Ilham Books
Format:
Hardcover
Halaman:
Hitam Putih
Muka Surat:
404 Muka Surat

 

 
JAMINAN KAMI
 
 

 Order atau produk yang rosak akan diganti baru secara PERCUMA

 Jaminan wang dikembalikan

 Tiada caj penghantaran tambahan bagi order gantian

 Data peribadi anda dilindungi & tidak dijual kepada pihak luar