Selamat Datang, Ejen Dropship BCO Yang Dihormati. (SIGN IN | Register)

 
Pemikiran Etika Hamka (L62)

RM16.00
Price in points: 16 points
Weight: 0.20 kg
9789676112873
Out-of-stock
Add to wish list

Karya sastera Hamka bukan suatu yang sengaja dicipta atas dorongan estetika, tetapi karya sastera yang dihasilkan merupakan cernaan daripada penghayaran Islam. Hamka pernah disebut sebagai ulama intelektual iaitu ulama Islam yang telah mensebatikan ilmu Islamnya dengan pemikiran ahli-ahli fikir besar Islam dan Barat.

Tujuan Hamka melakukan ini ialah untuk menarik minat dan perhatian masyarakatnya yang cenderung ke arah pemikiran rasional. Lantaran itu, Hamka cuba untuk merasionalisasikan tiap sesuatu persoalan hidup yang dibicarakan.

Dasar utama pembincangan Hamka berkisar tentang kesederhanaan hidup. Kesederhanaan hidup menurut pandangan Hamka adalah mengenai kesucian jiwa iaitu sebagai permata gemerlap yang menerangi jalan hidup manusia.

Bahan utama yang digunakan dalam perbincangan keseluruhannya dibahagiakn kepada dua bahagian iaitu karya-karya sastera Hamka dan karya-karya ilmu Hamka. Karya-karya sastera Hamka ialah Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck (1938), Tuan Direktur (1940), Merantu Ke Deli (1939), Di Bawah Lindungan Ka'abah (1937), Keadilan Ilahi (1939), Menunggu Bedok Berbunyi (1949), Di Dalam Lembah Kehidupan (1939), Cermina Penghidupan dan Karena FItnah. Manakala karya ilmu Hamka pula ialah Tasauf Moden, Falsafah Hidup, Lembaga Hidup dan Lembaga Budi.

Penerbit:
Pelita Dhihin
Format:
Paperback
Halaman:
Hitam Putih
Muka Surat:
153 Muka Surat

 

 

BILA ORDER SAYA AKAN DIPROSES?

Order yang dibayar SELEPAS 10 AM akan diproses & dihantar pada esok hari, ISNIN - JUMAAT (hari bekerja sahaja). 

Tiada penghantaran dibuat pada hari Sabtu, Ahad & cuti umum.

 Order akan sampai ke rumah anda mengikut masa & kaedah penghantaran yang dipilih. Baca lebih lanjut untuk tahu bila anda akan menerima order yang dipesan. KLIK DI SINI

 

 
JAMINAN KAMI
 
 

 Order atau produk yang rosak akan diganti baru secara PERCUMA

 Jaminan wang dikembalikan

 Tiada caj penghantaran tambahan bagi order gantian

 Data peribadi anda dilindungi & tidak dijual kepada pihak luar