Semuanya Bermula Di Sini. (Sign In | Register)

 Asas Ilmu Tajwid #(L68)

RM10.00
Price in points: 10 points
Weight: 0.08 kg
9789671707494
2 pieces
+
Add to wish list

Dimensi (cm): 21.5cm x 14cm x 0.3cm

Ilmu tajwid merupakan ilmu yang paling asas dalam ʿUlūm al-Qur’ān. Ia merupakan ilmu yang wajib dipelajari oleh setiap Muslim agar mereka membaca al-Qur’ān dengan baik. Allāh taʿālā sendiri memerintahkan kita untuk membaca al-Qur’ān dengan baik, firman Allāh dalam Sūrat al-Muzzammil, ayat 4 (73/4):

وَرَتِّلِ ٱلۡقُرۡءَانَ تَرۡتِيلًا
Dan engkau bacalah dengan perlahan dan sebutan yang jelas akan al-Qur’ān dengan sesungguh-sungguh pembacaan dengan perlahan dan sebutan yang jelas.

Ya, Allāh memerintahkan kita untuk membaca al-Qur’ān dengan tartīl, iaitu membacanya dengan kadar yang perlahan dan sebutan yang jelas.

Jadi bagaimana untuk kita mencapai bacaan tartīl tersebut? Antaranya adalah dengan mempelajari ilmu tajwid. Ilmu ini mengajar kita untuk menyebut bacaan al-Qur’ān dengan betul, seperti dengung (idghām), bacaan panjang atau pendek (mad) dan lain-lain.

Untuk membantu orang ramai dalam mempelajari ilmu ini, Karya PiS telah mengambil inisiatif untuk menterjemahkan sebuah teks pengajian asas dalam ilmu tajwid dalam bentuk gubahan syair agar mudah untuk para penuntut ilmu menghafalnya.

Matan ini juga banyak digunakan sebagai silibus pengajian ilmu tajwid bagi tahap pemula di kebanyakkan madrasah di seluruh dunia.

Semoga terjemahan ini memberikan manfaat buat para tenaga pengajar dan juga penuntut ilmu yang mengambil manfaat darinya.

Penerbit:
Karya PIS
Halaman:
Hitam Putih
Muka Surat:
44 Muka Surat

 

 
JAMINAN KAMI
 
 

 Order atau produk yang rosak akan diganti baru secara PERCUMA

 Jaminan wang dikembalikan

 Tiada caj penghantaran tambahan bagi order gantian

 Data peribadi anda dilindungi & tidak dijual kepada pihak luar