Semuanya Bermula Di Sini. (Sign In | Register)

 Mukadimah Edisi Bahasa Melayu ( Muqaddimah ) - Ibnu Khaldun # (L119,PY5)

RM90.00
Price in points: 90 points
Weight: 1.10 kg
9789670040530
Out-of-stock
Tajuk: Mukadimah Edisi Bahasa Melayu ( Muqaddimah ) - Ibnu Khaldun
ISBN: 9789670040530
Terjemahan: Sidang penterjemah Dewan Bahasa & Pustaka
Penerbit: Biblio Press
Tahun Terbitan: Sep 2023
Muka Surat: 626m/s
Halaman: Hitam Putih
Format: Hardcover
Berat (kg): 1100 g
Dimensi (cm): 23cm x 16cm x 5cm
 
SINOPSIS

Sejak 600 tahun dahulu, dunia Islam mengenali dan menyanjungi Ibn Khaldun sebagai satu sosok pemikir, filsuf, penulis, ahli sosiologi, dan politikus besar yang telah mewarnai sejarah dunia. Beliau lahir di Tunis ketika kesatuan umat Islam sedang terancam dengan ancaman dalaman dan luaran. Sebagai saksi mata terhadap kucar-kacir dan segala perubahan masyarakat yang berlaku, beliau menumpahkan ideanya dalam tulisan-tulisan serta makar politiknya.

 

Kitab Mukadimah ini merupakan jilid pertama daripada kitab yang lebih besar, iaitu Kitab al-'Ibar, sebuah percubaan Ibn Khaldun untuk menulis sejarah universal umat manusia sepanjang sejarah yang diketahui dan mampu diakses oleh beliau. Bukan itu sahaja, sebelum bermula menghuraikan sejarah segala umat dan bangsa yang ada di muka bumi, beliau berusaha menghuraikan dahulu jenis-jenis masyarakat, bagaimana masyarakat berubah, hubungan masyarakat dengan budaya dan persekitarannya masing-masing, dan pelbagai inkuiri lagi. Oleh sebab itulah, menurut ramai pemikir zaman moden ini, Ibn Khaldun selayaknya diangkat sebagai pengasas ilmu sosiologi moden.

 

Selain itu, Ibn Khaldun juga melakukan percubaan untuk mendefinisikan ketamadunan manusia berserta ciri-cirinya. Setelah ribuan tahun manusia bertamadun, dan setelah banyak percubaan untuk menghuraikan persoalan ketamadunan, Ibn Khaldun turut meneruskan usaha ini. Perkara ini adalah penting supaya kerangka pemahaman kita terhadap sejarah menjadi lebih terpandu, berpaksikan konteks yang jelas, dan tidak mencampuradukkan konteks-konteks kemasyarakatan yang berbeza tamadunnya.

 

Penerbitan semula Kitab Mukadimah yang agung ini dalam Bahasa Melayu dengan suntingan baharu dalam edisi ini merupakan usaha untuk memperkenalkan semula Ibn Khaldun ke dalam kesedaran massa para pembaca berbahasa Melayu. Pada masa yang sama, diharapkan wacana tentang politik, sosial, ekonomi, kebudayaan, sejarah, bahkan ketamadunan sekalipun, akan menjadi lebih matang dan berwibawa apabila idea-idea Ibn Khaldun dapat dirujuk dengan lebih mudah oleh khalayak pembaca..


 
Penerbit:
Biblio

 

 
JAMINAN KAMI
 
 

 Order atau produk yang rosak akan diganti baru secara PERCUMA

 Jaminan wang dikembalikan

 Tiada caj penghantaran tambahan bagi order gantian

 Data peribadi anda dilindungi & tidak dijual kepada pihak luar