Semuanya Bermula Di Sini. (Sign In | Register)

 Tariq Ramadan

Tariq Ramadan (Bahasa Arab: طارق رمضان lahir 26 Ogos 1962) adalah akademik, falsafah, dan penulis Islam Perancis-Swiss. Beliau adalah Profesor Pengajian Islam Kontemporari di Fakulti Pengajian Oriental di St Antony's College, Oxford dan mengajar di Fakulti Teologi dan Agama, University of Oxford. Beliau adalah profesor lawatan di Fakulti Pengajian Islam di Universiti Hamad Bin Khalifa di Qatar, dan Université Mundiapolis di Maghribi. Beliau juga merupakan rakan penyelidikan kanan di Doshisha University di Jepun.

Beliau adalah pengarah Pusat Penyelidikan Perundangan dan Etika Islam (CILE), yang berpusat di Doha. Beliau adalah ahli Kumpulan Penasihat Pejabat Luar Negeri Inggeris mengenai Kebebasan Agama atau Kepercayaan. Beliau dipilih oleh majalah Time pada tahun 2000 sebagai salah satu daripada tujuh inovator keagamaan abad ke-21 dan pada tahun 2004 sebagai salah satu daripada 100 orang yang paling berpengaruh di dunia. Tariq Ramadan memberitahu dirinya sebagai "reformis Salafi".

Pada November 2017, Tariq Ramadan mengambil cuti yang tidak dipersetujui daripada Oxford University untuk menyelesaikan kes tuduhan rogol dan salah laku seksual. Kenyataan universiti itu menyatakan bahawa "cuti ketidakhadiran yang dipersetujui menunjukkan tiada penerimaan atau anggapan bersalah". Pada Februari 2018, dia didakwa secara rasuah dengan merogol dua wanita. Dia menafikan salah laku dan menyaman salah seorang penuduhnya untuk fitnah. Dia kini dalam penjara menunggu perbicaraan.